zaterdag 15 september 2012

spelen met letters




De vakantie is voorbij. Kinderen zijn weer naar school. Voor de kinderen een spannende tijd: naast wie zit ik, wie is mijn juf of mees, wat voor nieuwe dingen gaan we leren?

Voor de kinderen die naar groep 3 gaan is het bijzonder spannend: zij gaan leren lezen en schrijven! Uit ervaring weet ik dat ze daar super gemotiveerd voor zijn. Er gaat een hele nieuwe wereld open!
Vol spanning lezen ze de eerste woordjes. Woordjes bestaan uit letters. Bij iedere letter hoort een klank. Als je verschillende letters naast elkaar zet, de bijbehorende klanken achter elkaar uitspreekt, hoor je een woord. Die ontdekking zorgt voor de motivatie bij het leren lezen.

De eerste woordjes zijn meestal maan roos vis. Als je bij maan de letter “m” verwisselt met de letter n en de “r” van roos vervangt met de letter "n", ontstaat er een nieuw woord: raam. Deze ontdekking zorgt ervoor dat kinderen het zo spannend vinden en zelf op zoek gaan naar nieuwe woorden. Veel hilariteit als ze de letters “i”, “s” en “p” geleerd hebben en ontdekken welk woord ze dan kunnen maken.

Heel leuk en educatief speelgoed in deze fase is een serie letterstempels. De stempels moeten wel kleine drukletters hebben omdat kinderen deze herkennen uit de boekjes in de klas. Pas in een latere fase leren de kinderen hoofdletters lezen en schrijven. Het is ook belangrijk dat de kinderen de stempels goed vast kunnen houden, zodat hun handen niet helemaal onder de inkt komen te zitten.

Laat kinderen zelf experimenteren met de verschillende letters en geniet van hun werk. Het is (nu nog) niet erg als ze de woorden schrijven zoals ze klinken. Een mooi versierde brief van je kind met daarop gestempeld “ik fint ju lief” is toch geweldig?

Leuke stempels kopen? De krokodil verkoopt ze!